Els ajuntaments situats al voltant de centrals nuclears seguixen fent força per a evitar el tancament que proposa l’Estat. L’entitat que agrupa els ajuntaments situats en àrees nuclears (AMAC) ha reclamat al Govern que òbriga un procés de diàleg i negociació amb les empreses operadores de les centrals nuclears espanyoles per tal de garantir la continuïtat dels reactors més enllà de 2035, quan està previst que cesse definitivament l’activitat de l’última central nuclear a Espanya.
L’AMAC (Associació de Municipis en àrees de Centrals Nuclears) ha celebrat este dimarts -dia 11- l’assemblea anual. Ha sigut a Vandellòs i ha comptat amb la participació d’una seixantena d’ajuntaments de tot l’Estat situats al voltant de les centrals nuclears en funcionament. Durant la trobada, se va posar de manifest l’acord dels municipis per tal d’intentar revertir el calendari de tancament del Govern estatal, que preveu tancar les centrals nuclears entre 2027 i 2035. El president de l’AMAC, Pedro Sánchez Yebra, ha assegurat en declaracions a la Televisió de Vandellòs (TVV) que “les circumstàncies que van fer que el calendari s’aprovés ara fa sis anys ja no són les actuals. No hem arribat a temps i les energies renovables no estan suficientment desenvolupades a Espanya per a poder prescindir de l’energia nuclear”.
Per això, des de l’AMAC han demanat al Govern i també a les empreses elèctriques que operen els reactors nuclears poder iniciar un diàleg per a acordar les condicions d’allargament de la vida útil dels reactors. Els ajuntaments destaquen, a més, que cada cop més estats a escala europea opten per l’energia nuclear com una font d’energia de transició mentre dura el desplegament de les renovables, ja que garantix sobirania energètica i un proveïment estable.
En el marc de l’assemblea de l’AMAC, els ajuntaments han visitat les instal·lacions d’IDETSA, l’empresa municipal del l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant encarregada de la diversificació i promoció econòmica de la zona.
Els magatzems de residus
Durant l’assemblea, els ajuntaments situats en àrees nuclears també van criticar la decisió d’Enresa de construir nous magatzems de residus a les centrals nuclears de Vandellòs i Ascó. En el cas d’Ascó, ja hi ha un magatzem temporal individualitzat (MTI), que va entrar en funcionament el 2016 i que ja es troba gairebé al màxim de la seua capacitat. Per això, ara es preveu construir un nou magatzem que puga estar disponible el 2027 i que se situarà en uns altres terrenys. “No entenem per què no es concentra en un sol emplaçament. Els ens superiors se creuen superiors i creuen que poden fer el que vulguen als nostres municipis. No veiem que haja d’estar a un lloc diferent a l’actual”, ha lamentat l’alcalde d’Ascó, Miquel Àngel Ribes.
En el cas de Vandellòs, hi haurà també dos magatzems individuals diferenciats. El primer donarà cabuda al combustible resultant de l’operació del funcionament de la central nuclear de Vandellòs II. Un altre donarà cabuda als residus de la clausurada Vandellòs I, que han de retornar de França.